Jag fick hem tidningen Buffé och där följde jag ett recept som proffsbagarna i tidningen röstat fram som den Bästa Lussebullen

2 paket saffran (á ½ g)
2 dl socker
2 msk rom eller vatten
50 g jäst (söta degar)
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarmt mjölk ( 3 %)
½ tsk salt
13 ½ dl vetemjöl
Russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret, lägg det sedan i rommen eller vattnet och låt stå i 30 minuter.
Skär smör i tärningar, smula jästen och blanda med smöret, mjölk och saffranet i en bunke ller köksmaskin med degkrok.
Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand.
Låt degen jäsa under bakduk 60 minuter
Innan det är dags att ta upp degen, lägg russin i lite vatten i ungefär 30 minuter, sila sedan av vattnet.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt, baka ut till 40 st lussebullar.
- Jag tycker att degen var riktigt kladdig, men ha mjölade händer och var varsam mot degen, det kommer bli bra!
Tryck i russinen och låt jäsa under bakduk på bakpappersklädda plåtar i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda sedan i ugnen 8-10 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk!
Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar